niedziela, marca 25, 2018

Najlepsze czekoladowo-kokosowe babeczki z kaszy jaglanej






 Tak, to chyba są najlepsze babeczki z kaszy jaglanej!
Gdy zrobiłam je po raz pierwszy - sama byłam zachwycona ich smakiem, więc nic dziwnego, że rozeszły się w błyskawicznym tempie. 
Później w przeciągu kilku dni piekłam je jeszcze aż... 4-krotnie, w tym 3 razy na zamówienie!
Są wilgotne, takie mocno czekoladowo-kokosowe i cudownie pachną.
Kaszy jaglanej w ogóle nie czuć i moim zdaniem odrobinę przypominają świetne brownie.
Dodatek bitej śmietany czyni z nich jeden z pyszniejszych deserów.
Koniecznie spróbujcie!
Polecam Wam również przepis na brownie z kaszy jaglanej - klik.

(12 sztuk)
1/2 szklanki kaszy jaglanej (1 szklanka = 250 ml, 100g; u mnie prażona Cenos)
1/2 szklanki cukru/ksylitolu (110g)
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
100g oleju kokosowego
1 jajko (duże lub 2 małe)
4 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1/2 szklanki wiórków kokosowych (około 50g)
Bita śmietana:
150 ml śmietanki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
 
Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia.
Dodać roztopiony olej kokosowy, jogurt, jajko, oba cukry, kakao oraz proszek do pieczenia.
Całość zblendować do momentu uzyskania gładkiej konsystencji i na końcu wymieszać z wiórkami.
  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić masą.
  Babeczki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. 
Przygotować bitą śmietanę (*).
Kremówkę z pudrem ubić na sztywno, a następnie udekorować nią ostudzone babeczki.
 
(*) Jeśli wolicie bitą śmietaną w wersji fit - to polecam przygotowanie jej z mleczka kokosowego - klik.
 
 
 Inspiracja z ulotki Cenos z moimi modyfikacjami.

12 komentarzy:

  1. Genialny pomysł na babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olej kokosowy mozna zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam na świąteczne spotkanie. To był mój pierwszy raz z kaszą jaglaną. Wyszły obłędne!
    Śmietana sprawia że są ciut łagodniejsze aniżeli bez niej (niestety śmietana mi się nie ubiła więc poszła sklepowa).
    Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały. A masz może zdjęcie?

      Usuń
    2. Możesz w wiadomości na fanpage: https://www.facebook.com/Dibloguje/lub meila: jdiana@onet.eu <3

      Usuń
  4. przesłałam :)
    niestety po babeczkach pozostał tylko smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć muffinki bardzo pyszne, ale miałam trudność w określeniu, czy się upiekły. Czy mamy je piec do suchego patyczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale najlepiej nie dłużej. Masz może zdjęcie?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger