Babeczki są przepyszne i niezwykle proste w przygotowaniu.
Idealnie
sprawdzą się na co dzień do kawy, do koszyczka wielkanocnego, czy też
będą uroczą i smakowitą dekoracją świątecznego stołu.
Ciasto można upiec w większej formie lub w blaszce na muffinki.
A po co majonez?
Nie
martwcie się, ponieważ jest całkowicie niewyczuwalny, ale dodaje
babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają.
(U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm)
75g mąki pszennej
75g maki ziemniaczanej
150g cukru
3 jajka
3 łyżki majonezu (płaskie)
3 łyżki majonezu (płaskie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10g kakao
Polewa:
50g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, a następnie mniejszą porcję połączyć z kakao.
Foremki
na babeczki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i kolejno wypełnić
po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym.
(Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa
sporo podrasta.)
Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek.
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka, a następnie ozdobić nią ciastka.
(Babeczki można udekorować według uznania - póki polewa nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.)
Wyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńJuto robię!
OdpowiedzUsuńSuper, czekam na efekt.
UsuńWyglądają przepysznie ! Super inspiracja, na pewno je zrobię na Święta. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że mogłam zainspirować.
UsuńMoże wypróbuję na święta :D
OdpowiedzUsuńPolecam. Koniecznie pochwal się efektem :)
UsuńPysznie i pomysłowo, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńRano dodałaś wpis, a ja już upiekłam te babeczki. Są pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. Masz może zdjęcie? Z chęcią umieszczę je na swoim fanpage.
UsuńAj, nie mam, ale będę jeszcze piekła na święta to zrobię.
UsuńSuper, czekam.
UsuńNigdy jeszcze takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
Usuńbabeczki na Wielkanoc muszą być! Twoje wyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńA jeśli zrobię z tego jedną dużą babkę, to wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTak, tylko należy wydłużyć czas pieczenia.
UsuńFakt :) dziękuję bardzo 😘
OdpowiedzUsuńNie ma za co. I czekam na efekt.
UsuńRobiłam ciasta marmurkowe, ale babeczek jeszcze nie. Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018 :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję i polecam babeczki.
UsuńPierwszy raz słyszę, żeby do babeczek dodać majonez i szczerze bałabym się takiego połączenia :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie jest bardzo popularne i ma same zalety. Majonezu nie czuć. Polecam!
Usuń