czwartek, marca 22, 2018

Marmurkowe babeczki z majonezem






 Babeczki są przepyszne i niezwykle proste w przygotowaniu.
Idealnie sprawdzą się na co dzień do kawy, do koszyczka wielkanocnego, czy też będą uroczą i smakowitą dekoracją świątecznego stołu.
Ciasto można upiec w większej formie lub w blaszce na muffinki.
A po co majonez?
Nie martwcie się, ponieważ jest całkowicie niewyczuwalny, ale dodaje babeczkom delikatności oraz sprawia, że zbyt szybko nie wysychają.
Koniecznie spróbujcie!

(U mnie wyszły 4 babeczki o średnicy 10 cm i wysokości 5 cm)
75g mąki pszennej
75g maki ziemniaczanej
150g cukru 
3 jajka
3 łyżki majonezu (płaskie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10g kakao
Polewa:
50g czekolady mlecznej
2 łyżki mleka

Jajka, cukier, majonez, obie mąki oraz proszek do pieczenia należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. 
Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, a następnie mniejszą porcję połączyć z kakao.
Foremki na babeczki wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą i kolejno wypełnić po 1 łyżce ciasta jasnego, ciastem z kakao i pozostałym ciastem jasnym.
(Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta.)
Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Gotowe lekko ostudzić i wyjąć z metalowych blaszek.
Przygotować polewę.
Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka, a następnie ozdobić nią ciastka.
(Babeczki można udekorować według uznania - póki polewa nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały.)

26 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie ! Super inspiracja, na pewno je zrobię na Święta. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że mogłam zainspirować.

      Usuń
  3. Rano dodałaś wpis, a ja już upiekłam te babeczki. Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy. Masz może zdjęcie? Z chęcią umieszczę je na swoim fanpage.

      Usuń
    2. Aj, nie mam, ale będę jeszcze piekła na święta to zrobię.

      Usuń
  4. Nigdy jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. babeczki na Wielkanoc muszą być! Twoje wyglądają mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. A jeśli zrobię z tego jedną dużą babkę, to wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Fakt :) dziękuję bardzo 😘

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam ciasta marmurkowe, ale babeczek jeszcze nie. Dziękuję za dołączenie do mojej akcji kulinarnej Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018 :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy raz słyszę, żeby do babeczek dodać majonez i szczerze bałabym się takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie jest bardzo popularne i ma same zalety. Majonezu nie czuć. Polecam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger