Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu.
Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku.
Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku.
Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca.
Wszystko jest doskonale skomponowane!
Zresztą sami spróbujcie...
(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
Masa budyniowa:
500 ml mleka
500 ml mleka
1 budyń o smaku toffi (*)
5 łyżek cukru (płaskich)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska)
200g masła
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (400g; u mnie Helio)
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki soli
1 banan (duży)
około 350g herbatników
Ponadto na wierzch:
50g orzechów włoskich
Przygotować masę budyniową.
Z 500 ml mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim budyń z mąką ziemniaczaną oraz z cukrem.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Pozostałe mleko zagotować, a następnie połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
(Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą, aby na wierzchu nie powstał "kożuszek".)
Po tym czasie masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć warstwę herbatników.
Na ciastkach rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli.
Na ciastkach rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli.
Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc.
(*) Możecie też użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego na 500 ml mleka.
Pamiętajcie, że budyń powinien być bez cukru, ale jeśli jest już słodzony to do jego ugotowania użyjcie 3, a nie 5 łyżek cukru.
Pysznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńale pyszne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńBoskie ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńNa jakiej blaszce,chodzi mi o rozmiar
OdpowiedzUsuńNad składnikami jest napisane: 20 x 20 cm.
Usuńkajmak idzie tylko na górę?
OdpowiedzUsuńW przepisie napisałam, że połowa masy na herbatniki i reszta na górę :)
UsuńA gdybym chciała zrobić w większej blaszce to mam tylko podwoić składniki?
OdpowiedzUsuńA jaki wymiar blaszki?
Usuń