sobota, marca 10, 2018

Jabłkowy placek gigant z suszonymi owocami i czerwonym bananem (bez mąki i mleka)




Początkowo ten placek był wielką improwizacją w stylu: może dodam to, albo tyle tego?
W ostateczności wyszedł tak pyszny, że już niejednokrotnie gościł na moim stole.
Uwielbiam jego delikatnie jabłkowy smak, słodkość suszonych owoców oraz dodatek czerwonego banana.
To idealna propozycja na szybkie śniadanie oraz zdrowy deser, który całkowicie zaspokaja ochotę na coś słodkiego.
Koniecznie spróbujcie!

(1 placek o średnicy 20 cm i grubości 1-1,2 cm)
1 szklanka soku jabłkowego 100% (1 szklanka = 250 ml; u mnie sok Hortex)
10 łyżek kaszy manny (płaskich)
1 jajko
Dodatkowo:
1 jabłko
1/2 czerwonego banana (*)
 5-7 łyżek posiekanych suszonych owoców (płaskich; u mnie rodzynki, daktyle i morele)
Ponadto:
1/2 łyżeczki masła do smażenia

Sok dokładnie połączyć z kaszą manną i jajkiem.
Dodać suszone owoce oraz jabłko z bananem uprzednio pokrojone w średnią kostkę.
Całość ponownie wymieszać, a następnie przelać na rozgrzaną patelnię natłuszczoną odrobiną masła i nakryć pokrywką.
Placek smażyć na średnim ogniu przez kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
  Po tym czasie delikatnie zsunąć go na talerz, przełożyć (na patelnię) na drugą stronę i smażyć bez przykrycia dodatkową 1 minutę.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu w wersji solo lub z ulubionymi dodatkami (**).

(*) Możecie użyć zwykłego banana, ale ja w czerwonym uwielbiam jego bardziej subtelny smak oraz delikatną i kremową konsystencję.
Poza tym czerwone banany są bardziej zdrowsze.
(**) Banan oraz suszone owoce sprawiają, że placek jest dość słodki, ale jeśli dodacie mniej bakalii - placek można podać polany miodem.


2 komentarze:

  1. Jak zawsze rewelacyjny przepis, z którego skorzystam, bo bardzo lubię takie placki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger