Deser jest pyszny, mocno czekoladowy i nikomu nie przyszłoby na myśl, że jego podstawą jest kasza jaglana.
Sama kasza jest bardzo zdrowa i łatwo przyswajalna przez nasz organizm.
Zawiera witaminy z grupy B, lecytynę oraz mikroelementy - takie jak: fosfor, wapń, magnez żelazo.
Zawartość witaminy E pozytywnie wpływa na poziom koncentracji i cholesterolu we krwi.
Dodatkowo obfituje w antyutleniacze, które neutralizują działanie wolnych rodników.
Szkoda, że rzadko gości u niektórych w diecie...
Może taki deser to dobry pomysł na polubienie i "przemycenie" jej do jadłospisu?
Polecam!
(2 porcje)
4 daktyle
1 garść migdałów
50g gorzkiej czekolady
Kaszę jaglaną należy ugotować (*) i pozostawić do ostudzenia.
W międzyczasie daktyle z migdałami zalać wrzątkiem i moczyć przez około 15 minut.
Następnie migdały należy obrać ze skórki i zblendować z daktylami oraz kaszą jaglaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
W garnuszku rozgrzać tłuszcz i roztopić w nim czekoladę.
(Uważać, aby się nie przypaliła.)
Czekoladę połączyć z resztą składników.
Deser przełożyć do pucharków.
Można go podawać z ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub posypany wiórkami kokosowymi.
(*) Do garnuszka z 3/4 szklanki osolonego wrzątku wsypać kaszę - uprzednio kilkakrotnie przepłukaną pod bieżącą wodą.
Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić na 10 minut, aby doszła.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)
Kaszę gotować na malutkim ogniu przez mniej więcej 15 minut, a następnie pozostawić na 10 minut, aby doszła.
(Woda powinna całkowicie wsiąknąć w kaszę.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!