Jakiś czas temu robiłam te placuszki dla mojej córki, ale większość... sama zjadłam.
I choć Natalia zje 1-2 placki to teraz smażę je z podwójnej porcji!
Są przepyszne, takie delikatne, z wyczuwalną słodyczą banana...
(około 9 sztuk)
100g/4 łyżki jogurtu naturalnego
20g/2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
Dodatkowo:
1 banan
Ponadto:
masło/olej do smażenia
Jogurt wymieszać z jajkiem oraz mąką.
Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (dosłownie natłuścić nim patelnię) i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Na zimno również świetnie smakują.)
Placuszki są rewelacyjne. W sam raz na śniadanko lub podwieczorek dla dzieci. Mniam 😋
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTego właśnie szukałam <3 miałam resztę jogurtu, a w innych przepisach kazali 200g albo i więcej, a ja miałam tylko koło 100g właśnie, idealnie dla jednej osoby, dzięki!
OdpowiedzUsuńMiło mi <3 A może ma Pani zdjęcie? Z chęcią umieściłabym je na swoim fanpage.
UsuńCzy można zastąpić mąką inną niż pszenną? :)
OdpowiedzUsuńTak, można też dodać kaszę manną lub zmielone płatki owsiane.
UsuńBardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńMięciutkie placuszki ,nawet dziadek bez zębow by zjadl 😆😌 warto zrobic ,polecam
Smak tez dobry
Super! A może jest jakieś zdjęcie. Z chęcią wstawiłabym je na fb.
Usuń