Pierwszy raz cykorię jadłam bardzo dawno temu w Belgii i już wtedy bardzo mi posmakowała.
W polskiej kuchni jest jeszcze słabo doceniana lub odrzucana ze względu goryczkowaty smak.
A szkoda, bo to naprawdę wielka skarbnica witamin i minerałów, ma mało kalorii, a także dobrze wpływa na nerki, trawienie oraz skórę.
Posiada też niski indeks glikemiczny (15 IG).
Dla mnie świetnie smakuje na surowo w sałatkach, ale często ją też duszę lub zapiekam na różne sposoby.
Poniżej przedstawię Wam prosty sposób, który jest chyba najpopularniejszym...
Tak przygotowana cykoria jest bardzo smaczna, ma kusząco maślany zapach i idealnie nadaje się na przystawkę - czy dodatek do obiadu.
Polecam!
Na końcu przepisu znajduje się kilka wskazówek jak kupować i przechowywać cykorię.
(2 porcje)
4 cykorie
30g masła (2 łyżki, u mnie masło klarowane Sertop)
50 ml wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru pudru
sól, pieprz
Cykorie należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół i powycinać z nich głąby.
Każdą połówkę pokroić na niezbyt cienkie plasterki i przełożyć na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem.
Smażyć (mieszając) przez około minuty, aby każdy kawałeczek cykorii pokrył się masłem.
Dodać sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku oraz wlać wodę.
Całość dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż cykorie zmiękną i woda całkowicie odparuje.
Rady:
Wybierając cykorię zieloną (bo jeszcze są inne odmiany) - zawsze zwracajcie uwagę na jej wielkość i kolor.
Czym jest mniejsza, ma przylegające liście i jaśniejszy kolor, tym jest smaczniejsza.
Zzieleniałe liście świadczą o tym, że cykoria zgorzkniała pod wpływem światła, a dodam, że jest uprawiana bez jego udziału.
Listki nie mogą też posiadać jakichkolwiek brązowych plamek.
Pamiętajcie, aby cykorię przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w lodówce na półce do przechowywania warzyw.
Powinna wytrzymać do tygodnia.
Nigdy nie jadłam i nie miałam do czynienia z cykorią - zaciekawiłaś mnie ;)
OdpowiedzUsuńWarto ją polubić, choć wiem, że nie wszystkim to się uda :)
UsuńLubię cykorie. Z początku wydawała mi się gorzkawa, jednak to kwestia przygotowania 💙💚💛
OdpowiedzUsuńRacja. Ja też ją bardzo lubię.
UsuńMuszę spróbować i skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam i czekam na opinię.
UsuńNigdy nie jadłam cykorii , ale z chęcią bym spróbowała i wybrała właśnie Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
https://xgabisxworlds.blogspot.com/
Dziękuję i polecam.
Usuń