Takie roladki na bazie omletów jajecznych to świetna propozycja na śniadanie, kolację, lekki obiad czy pyszną przekąskę.
Można je również zabrać do szkoły lub pracy, a ładnie podając - zachwycić gości na domowej imprezie.
Smakują naprawdę rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Składniki:
Można je również zabrać do szkoły lub pracy, a ładnie podając - zachwycić gości na domowej imprezie.
Smakują naprawdę rewelacyjnie, a ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę.
Roladki są delikatne i jednocześnie sycące, więc zaspokoją mniejszy oraz większy głód...
Dodatkowo nie zawierają mnóstwaaa kalorii.
Dodatkowo nie zawierają mnóstwaaa kalorii.
Zresztą sami spróbujcie, a zapewniam, że jeszcze nie raz powrócicie do tego przepisu.
U mnie zawsze znikają ekspresowo.
U mnie zawsze znikają ekspresowo.
Polecam!
Składniki:
(3 sztuki) (*)
3 jajka
pieprz naturalny
sól (opcjonalnie)
sól (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1/2 wędzonego udka (**)
1/2 cebuli
pasta warzywna Wawrzyniec (u mnie z grillowaną cukinią i curry) (***)
Ponadto:
masło do smażenia
Cebulę należy obrać i drobno posiekać, a mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić na niewielkie kawałki
(czym drobniej pokroicie składniki, tym łatwiej będą zwijać się placki.
Następnie jajka zmiksować do puszystości i doprawić za pomocą soli z pieprzem
(czym drobniej pokroicie składniki, tym łatwiej będą zwijać się placki.
Następnie jajka zmiksować do puszystości i doprawić za pomocą soli z pieprzem
(sól można pominąć, ponieważ wędzony kurczak jest wystarczająco słony).
Do jajek wmieszać kurczaka z cebulą.
Patelnię odrobinę natłuścić masłem i z powstałej masy usmażyć placki
Do jajek wmieszać kurczaka z cebulą.
Patelnię odrobinę natłuścić masłem i z powstałej masy usmażyć placki
(uważajcie przy przewracaniu, ponieważ są bardzo delikatnie, dlatego placki wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni. Nie powinny być też zbyt grube).
Gotowe placki dość obficie posmarować pastą warzywną i ostrożnie zwinąć w rulony.
Roladki można podawać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.
Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu oraz również na zimno.
Roladki można podawać w całości lub pokroić na mniejsze kawałki.
Idealnie smakują bezpośrednio po przygotowaniu oraz również na zimno.
(*) Placki smażyłam na patelni o średnicy 20 cm.
(**) Przyznam, że z roladkami świetnie komponuje się wędzony łosoś.
W wersji bardziej fit polecam pieczonego kurczaka.
(***) Możecie użyć dowolnego wariantu smakowego pasty warzywnej.
Wybór jest spory, więc zapewniam, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie.
#Wawrzyniec #WarzywnaRewolucja #RewolucyjnePrzepisy #RewolucjaWKuchni #WolnośćZdrowieWarzywa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!