Dodawaliście budyń do placków naleśnikowych?
Jeśli nie to spróbujcie, ponieważ proszek budyniowy nadaje im ciekawego smaku oraz delikatności.
Ciasto jest elastyczne i posiada kuszący aromat.
Można użyć budyniu o dowolnym wariancie smakowym i za każdym razem mieć inny, smakowity efekt.
Ciasto:
2 jajka
1 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki wody gazowanej
około 1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 opakowania budyniu (proszek)
1 szczypta soli
2 łyżki oleju
Jajka należy ubić i wymieszać z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli.
Następnie wsypać mąkę z cukrem i proszek budyniowy.
Po ponownym rozmieszaniu wlać olej i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki (placki nie będą przywierały do patelni).
(Ciasto powinno spływać po łyżce zostawiając jednolitą smugę.)
(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników.
Na rozgrzanej patelni (*) szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta.
Każdy placek smażyć z obu stron do zrumienienia się.
(*) Nie używam oleju do smażenia, ponieważ mam idealną patelnię do naleśników.
Po za tym olej w cieście sprawia, że placki nie przywierają.
Jeśli macie problemy przyklejaniem się naleśników - możecie powierzchnię patelni delikatnie natłuścić.
U mnie takie placki często znikają w wersji solo, ale idealnie pasują do wszelkich słodkich dodatków, np. owoców, sera, czekolady, czy dowolnego dżemu bądź nadzienia.
Ja takie robie i mam przepis na blogu
OdpowiedzUsuńSuper. Prawda, że są pyszne?
UsuńChętnie wypróbuję ten patent
OdpowiedzUsuńPolecam!
Usuń