Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki to jedne z moich ulubionych babeczek, które często piekę w hurtowych ilościach.
Są po prostu przepyyyszne, bardzo mięciutkie i delikatne!
Dla mnie smakują lepiej niż pączki i większość z nich znika już od razu po wyjęciu z piekarnika!
Jeśli użyjecie masła - będą miały wspaniały, maślany smak oraz aromat, ale z margaryną też są obłędnie smaczne.
Polecam!
Jeśli użyjecie masła - będą miały wspaniały, maślany smak oraz aromat, ale z margaryną też są obłędnie smaczne.
Polecam!
Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki - składniki:
(około 10 sztuk)
200g mąki pszennej
150g cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
2 jajka (duże)
150g masła/margaryny
Dodatkowo:
dżem/konfitura/marmolada/powida
Ponadto:
cukier puder do posypania
lub
3 łyżki masła + 3-4 łyżki cukru
Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki - przygotowanie:
Masło/margarynę rozpuścić w małym rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka z mlekiem.
Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i odrobinie (*) powideł (lub innego nadzienia).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i odrobinie (*) powideł (lub innego nadzienia).
Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości
papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu, ale babeczki całkowicie, równomiernie się rumienią.)
Ciastka wyjąć z blachy, odrobinę ostudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub posmarować roztopionym masłem oraz obtoczyć w cukrze (powstanie lekko chrupiąca skorupka).
Piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu, ale babeczki całkowicie, równomiernie się rumienią.)
Ciastka wyjąć z blachy, odrobinę ostudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub posmarować roztopionym masłem oraz obtoczyć w cukrze (powstanie lekko chrupiąca skorupka).
Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki - dodatkowe informacje:
(*) Nie dodawajcie dużo nadzienia owocowego, ponieważ może wypłynąć lub opaść na spód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!