Ciasto to idealnie nadaje się dla miłośników serników i makowców.
To takie kremowe i przeeepyszne 2 w 1, które doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie oraz tak bez okazji.
Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki.
Koniecznie spróbujcie!
Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik.
(Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*)
Kruche ciasto na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru pudru
125g masła
1 żółtko
szczypta soli
Masa makowa:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
kilka kropel aromatu migdałowego/rumowego
Masa serowa:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (polecam twaróg z Wielunia)
4 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
100g masła
1 budyń śmietankowy/waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru pudru
125g masła
1 żółtko
szczypta soli
Masa makowa:
1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
kilka kropel aromatu migdałowego/rumowego
Masa serowa:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (polecam twaróg z Wielunia)
4 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
100g masła
1 budyń śmietankowy/waniliowy
kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie)
kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
Polewa:
200g czekolady gorzkiej/mlecznej
100 ml śmietanki 30%
Przygotować ciasto.
Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Przygotować masę serową.
Białka należy oddzielić do żółtek.
Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając miksowania - dodawać po 1 żółtku.
Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję.
(Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.)
Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego seromakowca.
(*) Ciasto można też upiec w tortownicy. Podane proporcje wystarczą na 2 formy o średnicy około 20-22 cm.
200g czekolady gorzkiej/mlecznej
100 ml śmietanki 30%
Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia.
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia.
Przygotować masę makową.Masę makową zmiksować z pozostałymi składnikami i równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
Przygotować masę serową.
Białka należy oddzielić do żółtek.
Masło utrzeć z cukrem i nie przerywając miksowania - dodawać po 1 żółtku.
Następnie całość stopniowo połączyć z twarogiem, wymieszać z budyniem oraz aromatami i na końcu delikatnie wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
Otrzymaną masę wyłożyć na warstwę makową.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Seromak ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce.
Przygotować polewę.
Kremówkę należy podgrzać, zdjąć z palnika i do garnuszka dodać posiekaną czekoladę.
Po odczekaniu 2-3 minut całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić aż polewa lekko zgęstnieję.
(Dodatkowo wmieszałam wiórki kokosowe.)
Gotową polewą posmarować wierzch schłodzonego seromakowca.
(*) Ciasto można też upiec w tortownicy. Podane proporcje wystarczą na 2 formy o średnicy około 20-22 cm.
Najlepszy Sero makowiec jaki dotąd robiłam. Jest w 100% rewelacyjny
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
UsuńA jak samemu zrobić masę makową?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
Usuń