Ciastka z masła orzechowego, które składają się jedynie z 3 składników!
Uwielbiam te ciasteczka i przyznam, że ostatnio dość często je robię nawet potrajając podane proporcje składników.
Są chrupiące z lekko miękkim wnętrzem, takie mocnooo orzechowe i bardzo łatwe w przygotowaniu.
A jak kusząco pachną!
Masło orzechowe najczęściej robię samodzielnie, więc ich koszt jest niewielki.
Pycha!
Ciastka z masła orzechowego - składniki:
(około 12 ciastek)
200g masła orzechowego
130g cukru/ksylitolu (1/2 szklanki o pojemności 250 ml)
1 jajko
Ciastka z masła orzechowego - przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego, które należy ułożyć (z odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Kuleczki lekko docisnąć dłonią lub za pomocą widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.
Piec około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce.
(Ciastka początkowo będą delikatne, ale szybko stwardnieją.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!