Chyba nie da się w prostszy sposób upiec tak pysznego mięsa.
W zasadzie możecie użyć dowolnego, nawet kurczaka!
Ja akurat prezentuję łopatkę, która tak przyrządzona smakuje rewelacyjnie!
Jest niezwykle krucha, soczysta i lekko rumiana...
Doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno do kawałka świeżego pieczywa.
Marynata idealnie łączy w sobie różne przyprawy i zioła (*), dzięki czemu każde mięso lub nawet warzywo jest aromatyczne i bardzo smaaaczne.
Polecam!
700g łopatki wieprzowej
Marynata:
1/2 opakowania (25g) marynaty 1000 wysp
1 łyżeczka soli (płaska; opcjonalnie)
1/2 litra wody
Przyprawy wsypać do zimnej wody i dokładnie wymieszać.
Umyte mięso włożyć do marynaty.
(Powinno być całkowicie pokryte płynem. W razie potrzeby można zwiększyć ilość wody i odpowiednio przypraw.)
Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na 12 h.
Po tym czasie łopatkę delikatnie osuszyć i umieścić w rękawie do pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku do miękkości (max 2 h - w zależności od rodzaju i wielkości mięsa) w 180 stopniach.
Po upieczeniu łopatki należy odczekać około 10-15 minut i następnie można ją kroić.
(Dzięki temu z mięsa nie wypłyną soki i tym samym będzie ono kruche i soczyste.)
(*) Skład marynaty: papryka czerwona, sól, kolendra, cebula, tymianek, papryka chili, cukier, pieprz cayenne, czosnek, kminek, oregano, pietruszka, pieprz czarny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!