Sernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu.
Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym.
Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach!
Koniecznie spróbujcie!
(Forma o średnicy 24-26 cm)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g)
3/4 szklanki cukru (180g)
180g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 żółtka
Masa:
600g serka waniliowego (użyłam z wiaderka, ale może być zwykły homogenizowany)
1/2 szklanki cukru
100g margaryny
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2 białka
Opcjonalnie:
polewa czekoladowa
Przygotować ciasto.
Margarynę należy stopić i lekko ostudzić, a następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić - tak jak kruszonkę.
Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Przygotować masę z serka.
Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia.
Serek wymieszać z cukrem, budyniem oraz przestudzoną margaryną.
Na końcu do masy wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
Formę (*) wysłać papierem do pieczenia, a na jej dno wklepać większą część ciasta.
Na spód z ciasta przelać masę waniliową i na końcu umieścić pozostałe ciasto - lekko krusząc w palcach i później odrobinę dociskając.
Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu porządnie schłodzić w lodówce.
Gotowe ciasto można udekorować za pomocą polewy czekoladowej.
Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym.
Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach!
Koniecznie spróbujcie!
(Forma o średnicy 24-26 cm)
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g)
3/4 szklanki cukru (180g)
180g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 żółtka
Masa:
600g serka waniliowego (użyłam z wiaderka, ale może być zwykły homogenizowany)
1/2 szklanki cukru
100g margaryny
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2 białka
Opcjonalnie:
polewa czekoladowa
Przygotować ciasto.
Margarynę należy stopić i lekko ostudzić, a następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić - tak jak kruszonkę.
Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3.
Przygotować masę z serka.
Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia.
Serek wymieszać z cukrem, budyniem oraz przestudzoną margaryną.
Na końcu do masy wmieszać białka uprzednio ubite na sztywną pianę.
Formę (*) wysłać papierem do pieczenia, a na jej dno wklepać większą część ciasta.
Na spód z ciasta przelać masę waniliową i na końcu umieścić pozostałe ciasto - lekko krusząc w palcach i później odrobinę dociskając.
Sernik piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu porządnie schłodzić w lodówce.
Gotowe ciasto można udekorować za pomocą polewy czekoladowej.
(*) Użyłam formy o średnicy 26 cm zakupionej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!