Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady smakują rewelacyjnie, a przy okazji są szybkie w przygotowaniu i zawsze ładnie wyrastają!
U mnie część znika jeszcze na ciepło, gdy biała czekolada jest jeszcze delikatnie rozpuszczona.
Mięciutkie, kusząco pachnące... zresztą co ja będę więcej pasać...
Koniecznie spróbujcie!
Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady - składniki:
(około 6 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
2 łyżki kakao
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
6 kostek białej czekolad
cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową)
Muffiny kakaowe z kostką białej czekolady - przygotowanie:
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
(Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę
do muffinek wyłożyć papilotkami.
W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta, a następnie po 1 kostce białej czekolady.
Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości
papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Udekorować wg uznania.
(Posypałam cukrem pudrem.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!