Ciasto jest przepyszne i proste w przygotowaniu.
Idealnie łączy w sobie słodycz mleka i bezy z kwaskowatą nutą cytryny.
Całość wprost rozpływa się w ustach...
Koniecznie spróbujcie!
(U mnie forma serce o wymiarach 23 x 23 cm)
Spód:
200g herbatników
80g masła
Masa:
300g mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytrynowej
100 ml soku z cytryny
1 łyżeczka skórki z cytrynowej
2 żółtka
Beza:
2 białka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotować spód.
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno formy.
Całość schłodzić w lodówce - przez około 30 minut.
Przygotować masę.
W misce umieścić mleko zagęszczone, sok i skórkę z
cytryny oraz żółtka.
Całość mieszać do momentu zgęstnienia masy.
(Potrwa to kilka minut.)
Masę przelać na herbatnikowy spód.
Przygotować bezę.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec - miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Bezę równomiernie rozsmarować na masie cytrynowej.
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy. Beza powinna być zarumieniona.)
Kroić po ostudzeniu.
Ja uwielbiam różne tarty, jednak nigdy nie miałam odwagi ich przygotować. Zawsze obawiałam się, że nie wyjdą idealne. Dopiero rozpoczynam przygodę z wypiekami. Poza tym nie miałam sprawdzonego przepisu, to nie chciałam ryzykować. Twoje pomysły na dania wykorzystuję bardzo często i zawsze wychodzą smaczne, więc mam nadzieję, że z tartą też się uda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam wypróbować ten przepis. Czekam na efekt :*
Usuń