Tak przygotowany omlet jest puszysty, delikatny i bardzo sycący.
Idealnie komponuje się z pastą ajwar, ciągnącym się seeerem i dodatkiem cukinii.
Przyznam, że takie placki zawsze smażę w większej ilości!
Polecam!
Przyznam, że takie placki zawsze smażę w większej ilości!
Polecam!
(1 duży lub 2 małe)
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
szczypta soli (solidna)
Dodatkowo:
4 plastry cukinii + sól i pierz
3-4 łyżki pasty ajvar
żółty ser
Ponadto:
olej/masło do smażenia
Plastry cukinii przekroić na pół i umieścić na rozgrzanej patelni.
Cukinię delikatnie oprószyć solą z pieprzem i odczekać aż zmięknie - w międzyczasie obracając na drugą stronę.
Przygotować omlet/y.
Mąkę z mlekiem i żółtkami - dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub mikserem, aby nie było grudek).
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą żółtkową.
Omlet/y smażyć na rozgrzanym oleju/maśle (z obu stron).
(Uważać przy przewracaniu placków, ponieważ są bardzo delikatnie. Wygodniej jest smażyć na mniejszej patelni.)
Po przewrócenia placka na drugą stronę - ostrożnie posmarować go ajvarem, posypać startym serem i na końcu ułożyć kawałki cukinii.
(Można też dodać własne dodatki.)
(Można też dodać własne dodatki.)
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!