Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i kusząco pachną.
Zresztą cukinia i żółty ser to jak dla mnie duet idealny!
A dodatkowo masło do smażenia...
Uwielbiam!
Zapewniam, że placki znikną ekspresowo na ciepło, jak i po ostygnięciu, z sosem lub bez.
Polecam!
(około 21 sztuk)
600-650g cukinii (1 średnia)
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
200g żółtego sera (*)
1 cebula (średnia)
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Dodatkowo:
masło/olej do smażenia (użyłam masła ghee Palce lizać!)
Cukinię (umytą, młodą ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ser tak samo, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
(Z cukinii dodatkowo zlać sok.)
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku.
Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron - na rumiano.
(Jeśli w międzyczasie w misce nadal będzie wytwarzał się sok z cukinii - na
patelnię należy wykładać gęste porcje ciasta.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
(*) Najlepiej użyć sera mniej topliwego, aby placki lepiej się smażyły, ponieważ inaczej podczas przewracania mogą się rozpadać.
Mimo wszystko z goudą też daję radę.
Wystarczy, aby placki mocniej przysmażać i przewracać szeroką łopatką.
dziekuje za przepis ,biegnę na ogrod po cukinie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt i zdjęcie :*
Usuń