wtorek, września 12, 2017

Ciasteczka kasztanowe z aloesem kandyzowanym





Uwielbiam te ciasteczka, ponieważ mają ciekawy smak i jednym słowem są pyyyszne.
Mąka i płatki kasztanowe nadają im orzechowego posmaku, a aloes - charakteru.
Cukier z melasą też nie jest obojętny!
Uwierzcie, że takie połączenie jest rewelacyjne i zdrowe (pomijając masło).
Ciastka są delikatnie chrupiące i posiadają lekko miękkie wnętrze.
(Nie należą do typu tych kruchych.)
Polecam!

(około 14 sztuk)
100g masła/margaryny
80g cukru trzcinowego
1 jajko
150g mąki kasztanowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
15g płatków kasztanowych
15g aloesu kandyzowanego

  Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na końcu do ciasta wmieszać płatki kasztanowe oraz kawałki aloesu kandyzowanego.
(Aloes dodatkowo pokroiłam na mniejsze części.)
Z masy uformować kulki nie co mniejsze od orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger