Tradycyjna konfitura wiąże się z dłuższym gotowaniem, dzięki czemu jest pyszna i zagęszczona.
Potrzebna też jest spora ilość cukru, który konserwuje nasze przetwory.
Lubię takie domowe wyroby, choć zabawę z nimi... niekoniecznie.
Dlatego często robię konfitury w wersji ekspresowej.
Teraz doskonałą wymówką jest brak czasu ze względu na małe dziecko...
Mimo wszystko - taki sposób również sprawia, że konfitura smakuje rewelacyjnie.
Zawsze miałam zapas słoiczków z jagodami, a teraz będą borówki.
Pycha!
1 kg borówki amerykańskiej/jagód
350-400g cukru (w zależności od słodkości owoców)
1 opakowanie Konfiktur-Fix Diamant
Borówki/jagody należy umyć i przebrać.
Następnie owoce przesypać do garnka i dokładnie wymieszać z cukrem oraz środkiem żelującym.
Całość mieszając - doprowadź do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do góry dnem - do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!