Ciasto to jest znane pod różnymi nazwami (śmietanowiec, galaretkowiec) i różnie jest robione.
Niektórzy preferują śmietanę 18%, inni kremówkę lub mleko.
Mimo wszystko każda wersja wygląda podobnie i baaardzo apetycznie.
Ja swoje ciasto nazywam śmietanowcem i robię ze śmietany 18-22% - w zależności jaką mam pod ręką.
Deser jest przepyszny i zawsze szybko znika!
Polecam!
(Tortownica o średnicy 24-26 cm)
Masa śmietanowa:
800 ml śmietany 18-22%
1 szklanka cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
200 ml wody
5 łyżeczek żelatyny (płaskich)
Dodatkowo:
3 galaretki o różnych kolorach (u mnie agrestowa, cytrynowa i truskawkowa)
Ponadto:
biszkopty do wyłożenia dna
Przygotować galaretki (najlepiej dzień wcześniej).
Galaretki osobno rozpuścić w 450 ml gorącej wody i przelać do płaskich naczyń/pojemników.
Po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygły, a następnie pokroić w kostkę.
Przygotować masę śmietanową.
Żelatynę rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
Śmietanę z pudrem ubić do puszystości i dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Na końcu do masy delikatnie wmieszać pokrojone galaretki.
Całość przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami i schłodzić w lodówce.
Ten torcik to smaki mojego dzieciństwa :) często gościł na naszym stole :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudowne.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMy brother recommended I would possibly like this website.
OdpowiedzUsuńHe was once entirely right. This post truly made my day.
You cann't imagine simply how a lot time I had
spent for this info! Thanks!
Hi there, I desire to subscribe for this webpage to get most recent updates, therefore where can i do
OdpowiedzUsuńit please assist.
Email address...
UsuńŚmietana 18 % słodka?
OdpowiedzUsuńZwykła, gęsta.
Usuń