W moim domu bardzo lubimy Sos Hoisin.
Przeważnie używam go do przyrządzenia różnych części kurczaka oraz żeberek.
Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych.
Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych.
Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu.
Tu przedstawiam Wam prostą propozycję ze skrzydełkami w roli głównej.
Polecam!
10 skrzydełek z kurczaka
Marynata:
Marynata:
3-4 łyżki Sosu Hoisin
3/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków”
1 łyżeczka soli (według smaku)
Dodatkowo:
3/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków”
1 łyżeczka soli (według smaku)
Dodatkowo:
1-2 łyżki białego sezamu
Składniki marynaty dokładnie połączyć.
Skrzydełka umyć, osuszyć i wymieszać w przygotowanej marynacie.
(Ze skrzydełek można odciąć lotki - najmniejsze części.)
Całość odstawić do lodówki minimum na 1/2 godziny.
Po tym czasie kurczaka umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Gotowe skrzydełka podawać posypane uprzednio uprażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!