Przepis autorski (mój).
Uwielbiam placki - takie wytrawne i na słodko...
Ostatnio, podczas upałów wpadłam na pomysł lekkiej i delikatnej przekąski w postaci placków z... ogórka.
Ależ one pyszne!
Wspaniale smakują w połączeniu ze świeżą miętą, ale że nie wszyscy lubią jej smak, więc pominęłam jej dodatek do ciasta, a jedynie posiekaną - posypałam placuszki.
To będzie obowiązkowy smak każdych wakacji.
Spróbujcie!
Wspaniale smakują w połączeniu ze świeżą miętą, ale że nie wszyscy lubią jej smak, więc pominęłam jej dodatek do ciasta, a jedynie posiekaną - posypałam placuszki.
To będzie obowiązkowy smak każdych wakacji.
Spróbujcie!
(około 7-8 sztuk)
220-250 świeżego ogórka szklarniowego
1 jajko
2 łyżki mąki
czosnek granulowany
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej do smażenia
Opcjonalnie:
listki świeżej mięty
Ogórka porządnie umyć i ze skórką zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
(Jeśli ma pestki należy je usunąć.)
Następnie zlać z niego powstały sok i delikatnie odcisnąć.
Wbić jajko, dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
Masę doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać z posiekaną miętą.
Bardzo dobre. Ja zrobiłam z ogórków gruntowych ,obrałam je ze skórki .Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper. A może ma pani zdjęcie?
Usuń