W sezonie kurkowym - zupa ta to częsty gość na moim stole!
Mój mąż ją uwielbia, więc tylko donosi mi grzyby.
Zawsze mam mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie.
Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku...
Pycha!
Mój mąż ją uwielbia, więc tylko donosi mi grzyby.
Zawsze mam mnóstwo różnych pomysłów na ich wykorzystanie, ale najczęściej... lądują w zupie.
Cóż, ten smak, aromat i mnóstwo koperku...
Pycha!
mięso/koście na wywar
300g świeżych kurek
4-5 ziemniaków (niewielkich)
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
przyprawa rosołowa
sól, pieprz
300g świeżych kurek
4-5 ziemniaków (niewielkich)
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
3 listki laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
majeranek
przyprawa rosołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
śmietana
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i przyprawy rosołowej.
Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i selera, a po 10 minutach ziemniaki.
Cebulę zeszklić na maśle, chwilkę podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z kurkami (większe pokroić).
Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje.
Cebulę z kurkami przełożyć do garnka pod koniec gotowania się zupy i gotować do miękkości grzybów.
Dodać majeranek, śmietanę, wmieszać posiekany koperek i doprawić do smaku.
Cebulę zeszklić na maśle, chwilkę podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z kurkami (większe pokroić).
Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje.
Cebulę z kurkami przełożyć do garnka pod koniec gotowania się zupy i gotować do miękkości grzybów.
Dodać majeranek, śmietanę, wmieszać posiekany koperek i doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!