Tort ten jest bardzo prosty w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi, nawet osoba początkująca!
(Przepis na sprawdzony biszkopt znajdziecie tu - klik.)
Dodatkowo świetnie smakuje i zawsze znika ekspresowo.
Wiele osób zawsze pyta mnie czym obsypałam tort...
To świetny i sprawdzony patent mojej mamy - bułka tarta!
To świetny i sprawdzony patent mojej mamy - bułka tarta!
(Tortownica o średnicy 18 cm)
Biszkopt:
3 jajka
100g cukru
75g mąki pszennej (tortowej)
75g mąki pszennej (tortowej)
25g szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
250g masła
250g masła
1/2 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
300-400g truskawek
300-400g truskawek
Nasączenie:
nalewka truskawkowa + woda
Dodatkowo na boki i wierzch:
bułka tarta
Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę.
(Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać przesiane mąki.
Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków
niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Piec w 170 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i wystudzić.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Po ostygnięciu przekroić na 3 części.
Przygotować krem.
Miękkie masło oraz cukier utrzeć do białości.
1/3 masy odłożyć, a do reszty delikatnie wmieszać drobno pokrojone truskawki.
Całość schłodzić w lodówce.
Przygotować nasączenie.
Nalewkę wymieszać z wodą.
Przygotować posypkę.
Bułkę tartą zarumienić na suchej patelni i pozostawić do ostudzenia.
Tort.
Każdą część biszkoptu równomiernie nasączyć i posmarować kremem z truskawkami.
Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy, a następnie równomiernie obsypać bułką tartą.
Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
Wierzch i boki dokładnie wysmarować odłożoną częścią masy, a następnie równomiernie obsypać bułką tartą.
Tort udekorować wg uznania i schłodzić w lodówce.
Wspaniały tort :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń