Muffinki smakują rewelacyjnie i są łatwe oraz bardzo szybkie w przygotowaniu.
Nie ma takiej opcji, aby nie wyszły!
Zawsze się udają.
Kuszą wilgotnym wnętrzem z kawałkami pysznych brzoskwiń...
Pychaaa!
Nie ma takiej opcji, aby nie wyszły!
Zawsze się udają.
Kuszą wilgotnym wnętrzem z kawałkami pysznych brzoskwiń...
Pychaaa!
(8 sztuk)
1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
Dodatkowo:
1-2 brzoskwinie (u mnie 2 średnie)
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
Opcjonalnie:
cukier puder do posypania
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do
pieczenia, w drugiej - jajko, mleko oraz olej.
Suche składniki połączyć z mokrymi.
(Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę brzoskwinie (bez skórki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180-190 stopni. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)
Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę brzoskwinie (bez skórki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).
Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Muffiny opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!