Marynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym.
Nadaje się również do pieczonych mięs.
Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku.
Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić.
Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić.
Po prostu sami spróbujcie jak łatwo uzyskać pyszne mięsko!
(Marynata na około 500-600g mięsa)
1/4 szklanki oleju/oliwy z oliwek (1 szklanka = 250 ml)
3 łyżki miodu (płynnego)
2 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich)
3 łyżki miodu (płynnego)
2 łyżki octu balsamicznego
5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich)
4 ząbki czosnku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!