Przepis autorski (mój).
Chłodnik ten jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a dodatkowo smakuje rewelacyjnie i z pewnością gwarantuje ochłodę nawet w najgorętszy dzień lata.
Wystarczy porządnie go schłodzić i mamy pyszne orzeźwienie!
Wystarczy porządnie go schłodzić i mamy pyszne orzeźwienie!
Koniecznie spróbujcie!
Polecam Wam też chłodnik na bulionie, również z dodatkiem rześkiej mięty - klik.
(4 porcje)
2,5 szklanki jogurtu naturalnego (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki śmietany
1,5 szklanki barszczu czerwonego
1 długi ogórek
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
4-5 łyżek posiekanej mięty
sok z cytryny
sól, pieprz
Opcjonalnie:
kostki lodu
Czosnek i koperek należy drobno posiekać, a ogórka pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Całość doprawić do smaku (sokiem z cytryny oraz solą z pieprzem), a następnie porządnie schłodzić (minimum 2-3 godziny) w lodówce.
Chłodnik można podawać z kostkami lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!