Jakiś czas temu przygotowałam kurczaka na grilla.
Troszkę zostawiłam, aby sprawdzić jego smak po upieczeniu i przyrządzeniu na patelni.
Każda wersja okazała się rewelacyjna.
Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę bardzo smaczny, a skórka... pychotka!
Koniecznie sami spróbujcie!
około 1 kg podudzi z kurczaka (mogą być inne części kurczaka)
Marynata:
3 łyżki oleju
3 łyżki przyprawy w płynie
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu
2 szczypty estragonu (solidne)
Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie.
Całość przykryć i odstawić do lodówki - minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso można grillować, poddusić na patelni (*) lub upiec w piekarniku (**).
(*) Kurczaka należy podlać odrobinką wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
(**) Mięso piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków.
Warto skorzystać z rękawa/worka do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!