Pewnie wiele z Was lubi placki ziemniaczane, a ja dodatkowo uwielbiam je urozmaicać.
Często robię nadziewane mięsem (klik), a tym chcę zaprezentować wersję z grzybami, która także jest uwielbiana w moim domu.
Placki doprawiłam ziołami, dzięki czemu stały się jeszcze pyszniejsze i aromatyczne!
To naprawdę nic trudnego...
Koniecznie spróbujcie!
Placki:
4-5 ziemniaków
1 cebula
4-5 ziemniaków
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki
majeranek
1 jajko
1 łyżka mąki
majeranek
bazylia
pieprz ziołowy
pieprz ziołowy
pieprz naturalny
sól
Farsz:
300g grzybów
1 cebula
sól, pieprz
Farsz:
300g grzybów
1 cebula
sól, pieprz
Dodatkowo:
olej
olej
Ponadto:
ulubiony sos
ulubiony sos
Przygotować farsz.
Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i doprawić do smaku.
Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i doprawić do smaku.
Przygotować placki.
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej.
Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę oleju i porcjami wykładać solidne porcje masy ziemniaczanej.
(Porcje powinny być większe od klasycznych placków ziemniaczanych.)
Następnie na plackach ułożyć po odrobinie farszu grzybowego (na samym środku) i
przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej.
Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim ogniu).
Podawać na gorąco polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!