Łopatka jest miękka, soczysta i niezwykle aromatyczna!
Ciepłe mięso to doskonała propozycja na obiad, a po ostygnięciu idealnie nadaje się na kanapki.
Możecie użyć innego rodzaju mięska, zapewniam że stosując się do rad podanych w przepisie - każde będzie smakowało wyśmienicie.
Polecam!
Polecam!
1,2-1,5 kg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
Marynata:
3 łyżki oleju
Marynata:
3 łyżki oleju
1,5-2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
sól, pieprz
Przygotować marynatę.
Olej dokładnie wymieszać z przyprawami.
Umytą i osuszoną łopatkę natrzeć marynatą i naszpikować
czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki
czosnku).
Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Początkowo piec 15 minut w temperaturze 220 stopni, a następnie około 1,2-1,5 godziny w 180 stopniach.
( Każdy kilogram mięsa należy piec 1 godzinę.)
Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby wierch łopatki delikatnie się zarumienił.
Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.
Jeśli szukacie przypraw (i nie tylko) dobrej jakości oraz w niskiej cenie - zerknijcie na stronę www.swojskiwyrob.pl.
Po upieczeniu odczekać z 10 minut (aby soki pozostały w środku mięsa) i dopiero potem kroić.
Jeśli szukacie przypraw (i nie tylko) dobrej jakości oraz w niskiej cenie - zerknijcie na stronę www.swojskiwyrob.pl.
Robiłem wg przepisu, pyszna wędlina
OdpowiedzUsuń