Przy okazji gotowania nóżek na galaretę czasami ugotuję golonki, które potem delikatnie zapiekam w piekarniku.
Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach.
Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda...
Hmmm... chyba nic więcej nie muszę dodawać?
Polecam!
Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach.
Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda...
Hmmm... chyba nic więcej nie muszę dodawać?
Polecam!
2 golonki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
przyprawa uniwersalna
Golonki z warzywami (w całości) i dodatkiem przypraw należy ugotować do miękkości - na niewielkim ogniu.
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec kilka-kilkanaście minut w wysokiej temperaturze - do momentu aż skórka będzie lekko rumiana.
(Golonki przed pieczeniem można delikatnie oprószyć ulubionymi przyprawami.)
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
przyprawa uniwersalna
Golonki z warzywami (w całości) i dodatkiem przypraw należy ugotować do miękkości - na niewielkim ogniu.
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec kilka-kilkanaście minut w wysokiej temperaturze - do momentu aż skórka będzie lekko rumiana.
(Golonki przed pieczeniem można delikatnie oprószyć ulubionymi przyprawami.)
Dziękuję za dobry i łatwy przepis na pyszną goloneczkę😋 Wyszła mięciutka i taka, że palce lizać👍
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. A może zachowało się jakieś zdjęcie?
UsuńAle czymś smarować to naczynie? No i czy przykrywać? i czy termoobieg czy góra dół 🤷
OdpowiedzUsuńBez przykrywania. Naczynia nie trzeba przykrywać. Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu. Można ustawić (u mnie się nie da), aby podpiec od góry. Tu chodzi, aby golonka się zarumieniła.
UsuńW jakiej temperaturze należy piec te ugotowane golonki???
OdpowiedzUsuńJa posiadam piekarnik gazowy, więc u mnie to około 200 st.
Usuń