piątek, maja 05, 2017

Najłatwiejsza golonka gotowana i pieczona



Przy okazji gotowania nóżek na galaretę czasami ugotuję golonki, które potem delikatnie zapiekam w piekarniku.
Tak przyrządzone są niezwykle smaczne i mięciutkie, że wprost rozpływają się w ustach.
Do tego ziemniaczki, ogórek i ulubiona musztarda...
Hmmm... chyba nic więcej nie muszę dodawać?
Polecam!

2 golonki
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
3 ząbki czosnku
 3-4 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
przyprawa uniwersalna

Golonki z warzywami (w całości) i dodatkiem przypraw należy ugotować do miękkości - na niewielkim ogniu.
Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Podpiec kilka-kilkanaście minut w wysokiej temperaturze - do momentu aż skórka będzie lekko rumiana.
(Golonki przed pieczeniem można delikatnie oprószyć ulubionymi przyprawami.)

6 komentarzy:

  1. Dziękuję za dobry i łatwy przepis na pyszną goloneczkę😋 Wyszła mięciutka i taka, że palce lizać👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. A może zachowało się jakieś zdjęcie?

      Usuń
  2. Ale czymś smarować to naczynie? No i czy przykrywać? i czy termoobieg czy góra dół 🤷

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przykrywania. Naczynia nie trzeba przykrywać. Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu. Można ustawić (u mnie się nie da), aby podpiec od góry. Tu chodzi, aby golonka się zarumieniła.

      Usuń
  3. W jakiej temperaturze należy piec te ugotowane golonki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja posiadam piekarnik gazowy, więc u mnie to około 200 st.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger