Banoffee to przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem.
Łączy w sobie kruche ciasto, puszystą śmietankową masę, banany i sos toffi...
Łączy w sobie kruche ciasto, puszystą śmietankową masę, banany i sos toffi...
Ja stworzyłam jego troszkę inną wersję - z lodami, bitą śmietaną i dorzuciłam jeszcze prażone chipsy kokosowe.
Kto się oprze takiemu połączeniu?
Pooolecam!
(1 porcja)
3-4 herbatniki (u mnie z Cukry Nyskie)
1/2 banana (dużego)
2 gałki lodów śmietankowych/waniliowych (polecam Bracia Koral - Lody Jak Dawniej)
sos toffi (domowy lub gotowy) (*)
Dodatkowo (opcjonalnie):
bita śmietana
prażone chipsy kokosowe
Na dnie pucharka ułożyć pokruszone ciastka, a następnie plasterki bananów.
Owoce polać sosem toffi i przykryć lodami.
Całość udekorować bitą śmietaną oraz posypać chipsami kokosowymi.
(*) Możecie skorzystać z tego przepisu i pominąć sól - klik.
Pięknie i apetycznie wygląda 😍 kusisz 😋
OdpowiedzUsuń<3
Usuń