W moim domu miłośnikiem śledzi jest mój mąż.
Niestety, ze względu na zdrowie staram się ograniczać rzeczy słone i marynowane, czy surową cebulę.
Jednakże śledź z jabłkiem tak pysznie smakuje, że nawet dla mnie ciężko mu się oprzeć!
Cebula wymieszana z cukrem jest łagodna i świetnie komponuje się z całością.
To sprawdzony przepis, który w mojej rodzinie gości od baaardzo dawna.
Polecam.
300g filetów śledziowych (*)
3 jabłka
3 cebule
1-2 łyżki cukru
majonez
pieprz
Filety śledziowe wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule posiekać (niezbyt drobno), wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście minut.
Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą pieprzu.
3 jabłka
3 cebule
1-2 łyżki cukru
majonez
pieprz
Filety śledziowe wymoczyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule posiekać (niezbyt drobno), wymieszać z cukrem i odstawić na kilkanaście minut.
Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą pieprzu.
(*) Przeważnie używam śledzi solonych, lecz tym razem były to filety z olejem, których już nie moczyłam.
A czy zamiast majonezu może być jogurt naturalny? I czy można dać mniej jabłka?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńJa robię podobnie tylko jeszcze dodaje do sosu łyzkę musztardy francuskiej oraz łyżkę musztardy z miodem ,majonez i jogurt albo 12% śmietanę pyszne są
OdpowiedzUsuń:)
Usuń