Jeśli szukacie pomysłu na bezmięsne pierogi, które są smaczne i sycące - to dobrze trafiliście!
Te smakują rewelacyjnie, szczególnie po podsmażeniu na maśle.
Moja rodzina zajada się nimi bez opamiętania, a na początku nawet mama myślała, że są nadziane mięskiem.
Pomysł na farsz znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej, a przepis na ciasto jest "po mojemu".
Koniecznie spróbujcie!
(4-5 porcji)
Ciasto:
400g maki pszennej
1 jajko
około 150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
Ciasto:
400g maki pszennej
1 jajko
około 150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
1 szklanka soczewicy
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 cebule (spore)
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki oleju
majeranek
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
2 łyżki oleju
majeranek
sól, pieprz
Przygotować farsz.
Opłukaną soczewicę zalać przegotowaną (letnią) wodą i zostawić na noc do namoczenia.
Kolejnego dnia soczewicę ugotować do miękkości (około 30 minut), a później odcedzić na sicie.
Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
Następnie soczewicę i ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub dokładnie potłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać cebulę, drobno pokrojone ugotowane jajko i wbić te surowe.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przygotować ciasto.
Mąkę należy przesiać na stolnicę.
Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Przygotować ciasto.
Mąkę należy przesiać na stolnicę.
Zrobić w niej dołek, wlać wodę, dodać jajko, sól i wszystko razem zagnieść.
Całość wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie cienko je rozwałkować (w razie potrzeby podsypując mąką) i wykrawać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami wrzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).
Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Na każdym krążku ułożyć łyżkę farszu.
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem i partiami wrzucać na osolony wrzątek (z dodatkiem odrobiny oleju).
Gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Można podawać z uprzednio podsmażoną cebulą lub polane masłem/olejem.
(Swoje pierogi zarumieniam na maśle.)
Pierogi należy przechowywać przykryte oddychającą folią spożywczą - nie będą wysychały.
Czy to zielona soczewica?
OdpowiedzUsuńTak, ale można użyć dowolnej.
Usuń