Nigdzie nie znalazłam oryginalnego przepisu, lecz i tak jestem bardzo zadowolona z efektu, który będzie częściej gościł w grafiku moich wypieków!
W każdym bądź razie jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórków kokosowych.
Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości.
Słooodki syrop cukrowy robi swoje...
Ciasto jest przepyszne i posiada dodatkową zaletę: ekspresowe wykonanie, którego nie da się zepsuć!
Koniecznie sami spróbujcie!
(Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm)
2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
200 ml oleju rzepakowego
Syrop cukrowy:
Syrop cukrowy:
(opis tu - klik)
1/2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru
kilka kropli soku z cytryny
W pierwszej misce należy wymieszać kaszę, wiórki kokosowe, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - mleko z olejem.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
W międzyczasie przygotować syrop cukrowy.
Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.
Całość gotować około 10 minut na małym ogniu.
(Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.)
Upieczone i gorące ciasto pokroić (w formie) na niewielkie kawałki, polać lekko gęstym syropem cukrowymi odstawić - aż syrop wsiąknie.
Fajne ciacho. Wesołych Świąt kochana. Zdrowych, radosnych i rodzinnych chwil 🐣🐣🐣
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko! Wesołych Świąt!
UsuńZapisałam w tamtym roku i nie zrobilam 😐 jutro zrobię 😉
OdpowiedzUsuńTo koniecznie podeślij zdjęcie <3
UsuńZnam to niestety z autopsji. Też czasami zapisuje przepisy a potem ich nie realizuję, najcześciej przez brak czasu. Ten też zachowam, mam nadzieję, że ten uda mi się zrobić bo wygląda bardzo interesująco.
UsuńSuper :)
UsuńWygląda na smaczne
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWow, świetne ciacho!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNammoura jest ciastem libańskim i niestety przepis jest inny...Libańczycy nie używaja wiórkow kokosowych do produkcji swoich słodkości.
OdpowiedzUsuńhttps://www.easylebaneserecipes.com/how-to-make-low-fat-nammoura-semolina-pastry/
Przeszukałam wiele stron i żadna receptura nie była taka sama, choć podobna. Zresztą podałam też ostateczne źródło...
UsuńDzień dobry, proszę o podpowiedź. Czy to ciasto jest mocno słodkie w smaku? Bardzo mnie zaintrygowal ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSamo ciasto nie jest słodkie, ale syrop nadaje mu tej słodyczy.
UsuńSamo ciasto nie jest słodkie, ale syrop nadaje mu tej słodyczy.
OdpowiedzUsuńsemolina to mąka lub kasza otrzymywana z pszenicy durum, a kaszka manna to rownież substytut mąki pszennej, tylko grubiej mielony :(
OdpowiedzUsuń"Kasza manna jest uzyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie twardej). Za to semolina to zdrowszy zamiennik mąki pszennej."
UsuńJest uzyskiwana z pszenicy, ale nie jest mąką!
Tak samo można tłumaczyć kaszkę kuskus lub nawet gryczaną :/
Super przepis, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńPo raz kolejny robię to ciacho. Petarda! I'm dłużej stoi tym jest bardziej wilgotne Kocham je ❤️
OdpowiedzUsuńSuper! Korzystasz z mojego przepisu?
UsuńNo ba... Najlepsze ciasto jest jak postoi parę dni (pod warunkiem, że schowam) w pojemniku zamykanym. Prosty przepis jak budowa cepa. Kocham je bo Rego nie da się zepsuć. Mniam mniam
Usuń:)
UsuńSuper. A podeślesz zdjęcie do zamieszczenia w galerii?
Usuńjdiana@onet.eu
Kiedyś jadalam takie ale nie wiedzialam ci to. Kurcze musze upiec je
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńCzuję, że bardzo by mi posmakowało to ciasto :)))
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZapewniam, że jest i polecam!
UsuńJestem pewna, że bardzo by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńWidać pasję w tych zdjęciach:))
OdpowiedzUsuńDziękuję. To bardzo miłe słowa.
UsuńNa pewno jest pyszne :D Szukałam właśnie czegoś takiego żeby było i smaczne i z kaszą manną :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńNa pewno jest pyszne i cudownie pachnie.. Uwielbiam takie ciasta :D
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne! Polecam!
UsuńKiedyś chyba jadłam cos podobnego. Chetnie Spróbuję tego przepisu
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńPrzepis wygląda zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować!
UsuńMoja teściowa z Algierii robi podobne ciacho:)
OdpowiedzUsuńSuper, a może mogłabyś zdobyć jej recepturę?
UsuńBardzo ciekawy wpis. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBoskie ciasto! <3 Wygląda niezwykle apetycznie :) Zapisuję przepis do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńTo dopiero jest ciekawy przepis. Jestem mega ciekawa jak to smakuje. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować. Ciasto jest bardzo proste i smaczne :)
UsuńTak, zdecydownie robiłam, mam przepis od mojej koleżanki :) Pyszne jest!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKusisz okrutnie, a ciągle obiecuję sobie, że to koniec ze słodyczami :D
OdpowiedzUsuńTo z jednej strony się cieszę. A raz na jakiś czas jakiś słodycz nie zaszkodzi ;)
UsuńCiasto prezentuje się rewelacyjnie! Będę musiała je zrobić :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam!
Usuńprzypomina mi marokańskie słodkości, bardzo ciekawa propozycja :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję. Również pozdrawiam.
UsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńWygląda mega kusząco :) Jak bez trudu zacznę dopinać guziki to wykorzystam przepis :D
OdpowiedzUsuń3mam kciuki i czekam na efekt.
UsuńNie jadłam, ale chętnie spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńArabia.. Turcja...Libia -masakrycznie słodkie te ich ciasta i desery. Właśnie przez ten syrop cukrowy którym chyba wszystko nasączają... Ale bez syropu może być fajne
OdpowiedzUsuńNo niestety, taka kultura. Jeśli chodzi o to ciasto bez syropu to jak dla mnie będzie ono za suche. Ewentualnie można przygotować jakieś inne nasączenie :)
UsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńZamiast cukry może ksylolit ?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńdziekuję
Usuń<3
UsuńTego nie znalam. Swietny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPrzydałoby mi się schudnąć ale jak tu żyć bez ciast. :)
OdpowiedzUsuńZawsze można przygotować jakieś fit ;)
Usuń:D wtedy to mi się nie chce ich jeść, bo to już nie to samo a jednak jakaś tam kaloria.
UsuńZnam dużo fit ciast, które wolę od tradycyjnych :D
UsuńBardzo fajne ciasto, myślę, że wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńA może by tak nasączyć miodem będzie smaczniej i zdrowiej
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można.
UsuńKasza manna to mąka :)
OdpowiedzUsuńOdpisałam na podobny komentarz: "Kasza manna jest uzyskiwana ze zwykłej pszenicy (nie twardej). Za to semolina to zdrowszy zamiennik mąki pszennej."
UsuńJest uzyskiwana z pszenicy, ale nie jest mąką!
Tak samo można tłumaczyć kaszkę kuskus lub nawet gryczaną :/
Mam wszystkie składniki, to jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńI jak wyszło?
UsuńCZY MOŻNA KASZĘ MANNĄ ZAMIENIĆ NA INNĄ ABY PRZEPIS BYŁ BEZGLUTENOWY?
OdpowiedzUsuńRobiłam jeszcze z kukurydzianą, choć smak by odrobinę inny.
Usuńdziękuję
UsuńPolecam się ;)
UsuńDziękuje za fajny artykuł, pozdrawiam gorąco :-)
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam.
UsuńCiekawe ile to ma kcal, takie dania to standard na tamte strony świata i pewnie nikt tego jeszcze nie zmierzył ;-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością nie mało. A do przeliczenia polecam aplikację Fitatu.
Usuń