Jeśli szukacie zdrowych interpretacji pysznych słodkości - to dobrze trafiliście!
Zaprezentowany serniczek jest lekki, puszysty i po prostu smakuje rewelacyjnie.
Zapewniam, że przypadnie do gustu nie tylko osobom starającym się zdrowo odżywiać, ale również wszystkim wielbicielom serników na zimno.
Można fit i smacznie?
Można!
Sami spróbujcie.
(Tortownica o średnicy 20-22 cm) (*)
500g mielonego twarogu (chudego)
400 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
400 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
miód (płynny, wg smaku; można zastąpić ksylitolem lub syropem np. z agawy)
5 łyżeczek żelatyny (płaskich)
5 łyżeczek żelatyny (płaskich)
Wierzch:
1 galaretka bez cukru (u mnie truskawkowa)
2 łyżki ksylitolu
Galaretkę z ksylitolem przyrządzić wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
(Zamiast 500 ml wody użyłam o 50 ml mniej.)
Przygotować masę serową.
Żelatynę rozmieszać w niewielkiej ilości gorącej wody.
Twaróg wymieszać z jogurtem i dosłodzić za pomocą miodu.
Na końcu - do masy dodać przestygniętą żelatynę.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Dokładnie połączone składniki umieścić w formie i wstawić do lodówki, aby całość lekko zastygła.
Po tym czasie serniczek zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce.
Ciasto udekorować wg uznania.
(*) Tym razem przygotowałam serniczki w kształcie serduszek. Wyszły mi 3 sztuki o wymiarach około 15 x 16 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!