Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią monotonne wyrabianie pieczywa i czekanie, aż ciasto wyrośnie.
Dlatego powinien przekonać Was fakt, że chleb - wraz z pieczeniem jest gotowy zaledwie w godzinę!
Dodatkowo wyglądem przypomina sklepowy bochenek, ale w smaku jest o wieeele lepszy.
A skąd ta nazwa?
Przepis pochodzi z książki Bernarda Claytona "New Complete Book of Breads" i według niego jest to idealny wypiek dla każdego początkującego piekarza.
Całkowicie zgadzam się z tym, ponieważ autorem tego przepysznego chleba jest mój kochany mąż.
Samodzielnie wszystko wykonał i dokonał niewielkich modyfikacji w oryginalnej wersji, co uważam za świetną robotę!
Satysfakcja z efektu i mina żony... - bezcenne!
(1 bochenek)
3 szklanki mąki pszennej typ 650
1,5 szklanki mocno gorącej wody (około 80 stopni)
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
3 szklanki mąki pszennej typ 650
1,5 szklanki mocno gorącej wody (około 80 stopni)
1 opakowanie suchych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Wierzch:
1 łyżka wody + 1 łyżka oliwy
Mąkę należy wymieszać z cukrem i solą, a następnie wyrabiając - stopniowo dolewać gorącą wodę.
Na końcu wsypać drożdże.
Całość zagniatać przez około 10 minut.
(Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i dobrze odchodzić od dłoni).
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut - do lekkiego wyrośnięcia.
Po tym czasie należy z niego uformować bochenek.
Po tym czasie należy z niego uformować bochenek.
Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, a wierzch posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą i delikatnie ponacinać.
Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach - do zarumienienia się.
Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.
Witam, chętnie wypróbuję ale czy mogą być drożdże świeże? jeśli tak to jaka ilość?
OdpowiedzUsuń15g i należy zrobić rozczyn. Czekam na efekt.
UsuńMam zwykle drożdże babuni ile dac?
OdpowiedzUsuń15g i należy zrobić rozczyn.
UsuńCzy mozna ten chleb upiec w ograglej blasze lub garnku?
OdpowiedzUsuńSzczerze to nie próbowałam... Ale naprawdę ładnie się formuje!
UsuńMoje ostatnie odkrycie! :)
OdpowiedzUsuńSzybki, prosty i przepyszny jak się go zjada na ciepło :D
idealne rozwiązanie na długie weekendy i świeże pieczywko w domu :D
Cieszę się.
UsuńPyszny, szybki, po prostu wspaniały! Piekłam w foremce z wodą na blaszcze - zawsze piekę z wodą - i skórka cudnie chrupiąca, a miękisz miękki. No cudo! 🥰
OdpowiedzUsuńCieszę się. A ma Pani zdjęcie?
Usuń