Uwielbiam serek mascarpone oraz ricottę i jak mam w lodówce - serki te jem po prostu łyżką.
Tym razem odrobinę ricotty zachowałam do omletu, który zawsze robię, gdy mam tylko okazję.
Jest przepyszny, taki delikatny - wprost rozpływający się w ustach.
Idealnie komponuje się ze słodkawym zielonym groszkiem i ostrością szczypiorku.
Zresztą sami spróbujcie!
Inny, bardziej tradycyjny omlet znajdziecie tu: klik.
(Omlet o średnicy 24 cm)
3 jajka
60g serka ricotta
sól, pieprz
Dodatkowo:
3 łyżki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
Ponadto:
1 łyżka masła do smażenia
Jajka ubić do puszystości, a następnie dokładnie zmiksować z serkiem ricotta.
Całość doprawić do smaku.
Masę jajeczną przelać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem.
Gdy omlet odrobinę zetnie się - należy posypać go zielonym groszkiem (*) oraz szczypiorkiem.
Całość smażyć na małym ogniu, pod przykryciem do momentu otrzymania ściętego wierzchu.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym sosem, bądź świeżymi warzywami.
(*) Mrożony groszek należy uprzednio rozmrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!