Napoleonka czy kremówka?
W różnych częściach Polski mówi się inaczej.
W Kaliszu i Warszawie - ciastko przełożone kremem waniliowym lub budyniowym, posypane cukrem pudrem to napoleonka.
We Wrocławiu znana jest zarówno napoleonka - z kremem śmietanowym, jak i kremówka - z kremem waniliowo-budyniowym.
W Łodzi również są oba ciastka, ale nazywa się je już w odwrotny sposób.
Natomiast w Krakowie za kremówką uznaje się ciastko z kremem budyniowym, ponieważ napoleonka zawiera krem zrobiony na bazie białek.
Ja pochodzę z Białegostoku i przyznam, że od dzieciństwa uwielbiałam napoleonki.
Hmm... a z jakim kremem?
Szczerze, to dla mnie nie ma znaczenia, bo co miasto - to w końcu inna nazwa.
Tu prezentuję kremówka/napoleonkę z kremem budyniowo-śmietankowym, który troszkę różni się od znanej wersji.
Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny!
Spróbujecie?
1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g)
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g)
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
4 żółtka
1 laska wanilii
1/2 litra śmietanki 36%
4 żółtka
1 laska wanilii
1/2 litra śmietanki 36%
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
cukier puder do posypania
Ciasto francuskie podzielić na pół i przełożyć na dwie równe blaszki.
Jedną z części ciasta pokroić na około 12 kwadratów lub prostokątów.
Całość piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 12-15 minut w 200 stopniach i odstawić do ostygnięcia.
Przygotować masę.
Żółtka, mąki i szklankę mleka dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz przekrojoną laską wanilii.
Gdy mleko zaczynie się gotować - należy wyciągnąć laskę wanilii i dodać masę mleczno-jajeczną.
Całość energicznie mieszając - zagotować.
(Powinien powstać gęsty budyń.)
Całość energicznie mieszając - zagotować.
(Powinien powstać gęsty budyń.)
Budyń pozostawić do ostudzenia, a następnie zmiksować, aby stał się idealnie gładki i puszysty.
Zimną kremówkę ubić i na sztywno i delikatnie połączyć z budyniem.
Otrzymany krem wyłożyć na niepokrojony płat upieczonego ciasta, a na jego wierzchu ułożyć (ściśle, obok siebie) mniejsze kawałki.
Otrzymany krem wyłożyć na niepokrojony płat upieczonego ciasta, a na jego wierzchu ułożyć (ściśle, obok siebie) mniejsze kawałki.
Całość schłodzić w lodówce - minimum 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!