Sernik bez sera?
To
ciasto właśnie tak smakuje - jak delikatny sernik i dla
niewtajemniczonych - nikt się nie domyśli, że nie ma w nim ani grama
sera.
Jest naprawdę pyszne, bardzo puszyste i lekkie.
(Forma o wymiarach 26 x 30 cm)
3 jogurty greckie po 400 ml
3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru)
8 jajek
1 szklanka cukru pudru (w wersji fit mielę ksylitol; można dodać więcej)
1 szczypta soli
3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru)
8 jajek
1 szklanka cukru pudru (w wersji fit mielę ksylitol; można dodać więcej)
1 szczypta soli
Dodatkowo:
biszkopty na spód (u mnie podłużne herbatniki biszkoptowe)
biszkopty na spód (u mnie podłużne herbatniki biszkoptowe)
Przygotować 3 miski - w tym jedna z nich powinna być na tyle duża, aby pomieściła wszystkie składniki.
W największej misce należy utrzeć żółtka z cukrem pudrem, w kolejnej połączyć jogurty z budyniami, a w ostatniej ubić (na sztywną pianę) białka z solą.
Następnie masę żółtkową dokładnie połączyć z masą jogurtową i stopniowo z ubitymi białkami.
Całość delikatnie wymieszać za pomocą łyżki i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz ciastkami.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach.
Po wystygnięciu można posypać pudrem.
Po wystygnięciu można posypać pudrem.
UWAGA:
Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek.
Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut.
Przez pierwsze 30 minut od wyłączenia piekarnika warto nie otwierać drzwiczek.
Później delikatnie uchylić i studzić ciasto przez około 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!