Jeśli macie ochotę na szybki obiad w postaci aromatycznego oraz wyrazistego w smaku i pysznego kurczaka - to dobrze trafiliście.
Kurczak Jamaican Jerk jest jednym z najsłynniejszych dań tradycyjnej,
jamajskiej kuchni.
Tu jednak prezentuję jego bardzo uproszczoną wersję, gdyż zamiast łączenia wielu przypraw - została użyta gotowa mieszanka, która dodała delikatnemu mięsu odrobinę pikantności i zarazem słodyczy.
I oczywiście marchewka oraz pieczenie w rękawie to moja inicjatywa.
Dodam jeszcze, że kurczaka upiekł mój mąż - ja tylko dałam mu kilka wskazówek...
Polecam!
około 1,5 kg dowolnych części z kurczaka (u mnie ćwiartki przecięte na połowę)
Marynata:
1-2 łyżki oliwy
około 25-30g przyprawy do kurczaka Jamaican Jerk
sól himalajska
Dodatkowo:
2-3 marchewki
Ponadto:
rękaw do pieczenia
Przygotować marynatę.
Mieszankę Jamaican Jerk wymieszać z olejem i doprawić za pomocą soli.
Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć marynatą.
Całość odstawić do lodówki minimum na 1 h.
Po tym czasie obraną marchewkę należy przekroić na 3-4 części, ew. pokroić w grubsze plasterki.
Następnie mięso razem z marchewką umieścić w rękawie do pieczenia.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez 60-80 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!