Przepis autorski (mój).
Ten sernik to moja baaardzo wielka duma!
Jest przepyszny, lekko wilgotny, zawsze ładnie wrasta, czyli nie skłamię, jeśli jednym słowem określę go idealnym.
Powstał z myślą o mamie, udowadniając jednocześnie, że insulina niekoniecznie musi wiązać się z wielkimi wyrzeczeniami.
Ciągle dbając o nią - z czystym sumieniem pozwoliłam jej zjeść kawałek upragnionego ciasta.
A i sama nie mogłam oprzeć się solidnej porcji, gdzie w ciąży słodycze dla mnie zeszły na dalszy plan.
(Kiedyś mogłam zjeść dwie białe czekolady jednocześnie - teraz od święta i to odrobinkę.)
Do sernika użyłam cukru kokosowego (35 IG), który zawiera magnez, potas, cynk oraz żelazo.
Obfituje też w szeroką gamę witamin: C, B1, B2, B3 oraz B6.
To dzięki niemu sernik uzyskał piękny czekoladowo-karmelowy kolor, delikatny posmak i kokosowy aromat.
Zamiast mąki/skrobi dodałam mąkę kokosową (35 IG) - będącą idealnym źródłem błonnika oraz zdrowym rozwiązaniem dla osób unikających glutenu.
Jest bardzo chłonna i wspaniale "związała" masę serową.
Mogę śmiało stwierdzić, że ten sernik to wielki hit i posmakuje każdemu - nawet dla wielbicieli niezdrowych i kalorycznych słodkości.
Zaskakuje konsystencją oraz smakiem - dlatego też wszelkie urozmaicenia są zbędne.
Koniecznie spróbujcie sami!!!
(Tortownica o średnicy 16 cm)
400g zmielonego twarogu (użyłam dobrej jakości z wiaderka)
80g cukru kokosowego
2 jajka
50 ml oleju roślinnego
3 łyżki mąki kokosowej (płaskie)
3 łyżki wiórek kokosowych
Opcjonalnie do dekoracji:
płatki kokosowe
wiórki kokosowe
dowolne ozdoby
Ser utrzeć z cukrem kokosowym, a następnie kolejno połączyć z jajkami i olejem.
Na końcu masę połączyć z mąką kokosową (delikatnie przesianą, aby nie było grudek) oraz wiórkami kokosowymi.
Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 60 minut (aż sernik będzie zarumieniony ze sprężystym wierzchem) w 180 stopniach.
Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka i ozdobić według uznania.
Zrobiłam. Sernik przyjemny, choć konsystencja dziwna - taka jak pasztetu.
OdpowiedzUsuńMoże za krótko pieczony? Ja posiadam piekarnik gazowy. Sernik powinien być lekko wilgotny, kremowy, ale u mnie nie posiadał takiej konsystencji, o której pani wspomniała....
Usuń