Takie jajka sprawdzą się przy każdej okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakują, ale również ładnie wyglądają.
W końcu nie od dziś wiadomo, że połączenie buraczków, jajek i śledzia jest praktycznie idealne.
Spróbujecie?
5 jajek
4 łyżki tartych buraczków marynowanych (u mnie z Dagomy)
1/2 cebuli (małej)
1 płat śledzia marynowanego lub solonego
Dodatkowo:
1-2 łyżki majonezu
pieprz
Opcjonalnie:
szczypiorek do posypania
Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu obrać, przekroić na pół, a następnie delikatnie wyjąć z nich żółtka.
Żółtka dokładnie utrzeć z majonezem.
Dodać buraczki, pokrojonego w kostkę śledzia oraz drobno posiekaną cebulę.
(Śledzia w razie potrzeby można uprzednio wymoczyć.)
Całość wymieszać i doprawić pieprzem.
Białka ułożyć na półmisku, wypełnić farszem oraz opcjonalnie posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!