Przepis autorski (mój).
Sezon jagodowy dobiegł końca?
Nic nie szkodzi - mogą być mrożone, borówki lub inne Wasze ulubione owoce.
Lody są przepyszne i w sam raz nadają się na prosty i przepyszny deser.
Ich konsystencja jest idealna, a smak...
No cóż, u mnie znikają ekspresowo!
330 ml śmietanki 30-36%
5 łyżek cukru pudru
200g serka waniliowego
4 łyżki jagód
2 łyżki nalewki jagodowej (ew. inny alkohol)
Dodatkowo:
60g herbatników
5 łyżek cukru pudru
200g serka waniliowego
4 łyżki jagód
2 łyżki nalewki jagodowej (ew. inny alkohol)
Dodatkowo:
60g herbatników
Kremówkę z cukrem ubić na sztywno, a następnie dokładnie połączyć z serkiem.
Całość delikatnie wymieszać z jagodami oraz nalewką.
(Alkohol sprawi, że lody nie będą zbyt twarde i zamarznięte.)
W zamykanym pojemniku ułożyć ścisłą warstwę herbatników.
Na ciastka wyłożyć masę i ponownie warstwę ciastek.
Lody przykryć i schłodzić w zamrażarce - minimum 5 godzin.
W zamykanym pojemniku ułożyć ścisłą warstwę herbatników.
Na ciastka wyłożyć masę i ponownie warstwę ciastek.
Lody przykryć i schłodzić w zamrażarce - minimum 5 godzin.
Przed spożyciem wyjąć 5-10 minut wcześniej.
Pewnie pyszny. Za dwa tygodnie wracam do domu i robię. Już mi ślinka leci. Pozdrawiam Gosia
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się efektem. Dziękuję za komentarz i również pozdrawiam.
Usuń