Przepis autorski (mój).
Ciasteczka smakują rewelacyjnie!
Dodatkowo cudownie chrupią i posiadają maślano-orzechowy smak.
Możecie użyć swoich ulubionych orzechów i mąki pełnoziarnistej - najważniejsze jest zachowanie poniższych proporcji.
To one sprawiają, że z masy da się wyczarować kreatywne kształty i wzory (*), które nie znikają podczas działania wysokiej temperatury.
Koniecznie spróbujcie, bo wbrew pozorom ciasteczka są baaardzo szybkie w przygotowaniu!
(około 32 sztuk o średnicy 6 cm)
125g masła
125 cukru pudru (zmieliłam trzcinowy)
1 jajko
50g orzechów (u mnie brazylijskie; robiłam tez w włoskimi)
240g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna)
1 łyżka karobu (można użyć kakao)
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
mąka do podsypywania ciasta (u mnie ta sama co w ciastkach)
Orzechy należy zmielić.
(U mnie powstała wilgotna papka - dłużej mielona byłaby masłem orzechowym. Możecie je uprzednio podprażyć na suchej patelnie, ale wtedy należy użyć około 30-40g mąki mniej.)
Wszystkie składniki (z orzechami) szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji.
Masę schłodzić w lodówce - minimum przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować gładkim wałkiem (podsypując mąką) na grubość około 5
mm, a następnie wałkiem grawerowanym (również delikatnie oprószonym mąką).
Następnie z tak przygotowanego ciasta - wykrawać (foremką lub np. szklanką) dowolne kształty (u mnie kółka o średnicy 6 cm).
Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 12 minut w 190 stopniach.
(Powinny być delikatnie zarumienione.)
Ciasteczka są przepyszne! Dziękuję
OdpowiedzUsuńMiło mi <3
Usuń