Podstawą sosu bolognese jest mięso mielone i pomidory a resztę uważam za indywidualny gust i kreatywność "kucharza".
Szybkie
spaghetti bolognese różni się od oryginalnego przepisu, który wymaga
kilku godzin przygotowania, ale czasami takie łatwe rozwiązanie, to
dobry sposób na szybki obiad czy po prostu zaspokojenie zwykłego głodu.
(3-4 porcje)
Sos:
500g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego)
300 ml passaty pomidorowej (najlepiej czosnkowej lub ziołowej) (*)
2 cebule
3 ząbki czosnku
bazylia, oregano, tymianek
zioła toskańskie (opcjonalnie)
sól, pieprz
300 ml passaty pomidorowej (najlepiej czosnkowej lub ziołowej) (*)
2 cebule
3 ząbki czosnku
bazylia, oregano, tymianek
zioła toskańskie (opcjonalnie)
sól, pieprz
olej
Dodatkowo:
Opcjonalnie:
żółty ser do posypania
posiekana zielenina
Cebule pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju).
Dodać mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
(W międzyczasie lekko posolić.)
Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku.
Całość dusić pod przykryciem.
W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania).
Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym sosem (w razie czego dodatkowo doprawić) i posypać startym serem oraz posiekaną zieleniną (opcjonalnie).
(*) Passatę można zastąpić pomidorami z puszki.
Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku.
Całość dusić pod przykryciem.
W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania).
Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym sosem (w razie czego dodatkowo doprawić) i posypać startym serem oraz posiekaną zieleniną (opcjonalnie).
(*) Passatę można zastąpić pomidorami z puszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!