Przeszukując różne przepisy - na dynię nic ciekawego nie znalazłam...
Wcześniej bawiłam się z cukinią (klik) i pomyślałam, że zrobię coś podobnego.
Wcześniej bawiłam się z cukinią (klik) i pomyślałam, że zrobię coś podobnego.
I to była dobra decyzja!
Dynia znikała prosto ze słoika, choć świetnie komponuje się też w różnych sałatkach i deserach!
Polecam!
1,5 kg dyni
1,5 l wody
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka miodu
po kilka kropel ekstraktu: waniliowego i pomarańczowego
goździki (1 sztuka około pół litrowy słoik)
Polecam!
1,5 kg dyni
1,5 l wody
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka miodu
po kilka kropel ekstraktu: waniliowego i pomarańczowego
goździki (1 sztuka około pół litrowy słoik)
Obraną dynię pokroić w kostkę i umieścić w większym garnuszku.
Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do dyni.
Wodę zagotować z kwaskiem cytrynowym i przelać do dyni.
Całość odstawić na 24 h, a następnie odcedzić.
Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, miód i po kilka kropel ekstraktów.
Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
Dynię włożyć do słoików, do każdego z nich wrzucić 1 goździka i zalać zimną zalewą.
Do zalewy dodać cukier, cukier waniliowy, miód i po kilka kropel ekstraktów.
Wszystko razem zagotować i pozostawić do ostygnięcia.
Dynię włożyć do słoików, do każdego z nich wrzucić 1 goździka i zalać zimną zalewą.
Pasteryzować około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!