Zupa pochodzi z kuchni prowansalskiej i jest po prostu przepyszna.
Posiada delikatny, łagodny smak i co najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności.
Lubicie takie lekkie, kremowe zupy?
Ja uwielbiam i polecam!
1 litr wywaru jarzynowego
250g selera (korzenia)
250g ziemniaków
1/2 białej części pora
1 cebula
1 listek laurowy
2-3 łyżki oliwy
1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*)
100 ml słodkiej śmietanki
gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku)
sól, pieprz
250g selera (korzenia)
250g ziemniaków
1/2 białej części pora
1 cebula
1 listek laurowy
2-3 łyżki oliwy
1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*)
100 ml słodkiej śmietanki
gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku)
sól, pieprz
Dodatkowo:
natka pietruszki
prażona cebulka (opcjonalnie)
groszek ptysiowy
Selera, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki.
Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.
Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut.
Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę.
Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.
Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut.
Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę.
Wszystko razem zmiksować (za pomocą blendera) na gładki krem.
(Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.)
(Gdy zupa jest za gęsta - należy dolać mleka, wywaru lub po prostu wody.)
Zupę ponownie zagotować, doprawić do smaku i połączyć z posiekaną natką pietruszki.
Po nalaniu do miseczek - zupę posypać prażoną cebulką i groszkiem ptysiowym.
(*) Zupa na bazie mleka jest bardziej delikatniejsza, lżejsza i mniej kaloryczna.
Prezentuje się apetycznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń