Zapiekanka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Dodam jeszcze, że sama kasza jaglana jest bezglutenowa, lekkostrawna i jednym słowem - zdrowa.
Dlaczego?
Ma
działanie zasadotwórcze, a także dużą zawartość witaminy B, lecytyny,
soli mineralnych, białka, złożonych węglowodanów i krzemionki.
To kto się skusi na taki deserek?
(Naczynie o wymiarach około 16 x 22 cm)
200g kaszy jaglanej
500g wiśni świeżych/mrożonych (waga z pestkami)
150g cukru
500 ml mleka
3/4 śmietanki 12%
1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego)
Dodatkowo:
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta
Mleko przelać do garnuszka o grubym dnie, dodać 1/2 cukru, esencję waniliową i zagotować.
Następnie do mleka wsypać kaszę jaglaną (uprzednio opłukaną) i wymieszać.
Całość gotować na małym ogniu i pod przykryciem - przez około 10-15 minut.
(Należy pilnować, aby kasza się nie przypaliła.)
Następnie garnek z kaszą wstawić do gorącego piekarnika (rozgrzanego do 200 stopni) na 15-20 minut.
Gotową kaszę wyjąć z piecyka i połączyć ze śmietanką.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Na jego dnie rozsypać (równomiernie) wydrylowane wiśnie.
Następnie na owocach ułożyć kaszę.
Zapiekankę wygładzić, posypać resztą cukru i ponownie wstawić do piekarnika.
Zapiekać przez kilkanaście minut (*) i podawać na zimno.
(*) Jeśli wiśnie nie puszczą soku, to zapiekać do momentu, aż zapiekanka będzie miała rumiany/zapieczony wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!